LEGENDELE DACILOR- PERSONAJE

Ilustratii: Mihai Ionuţ Grǎjdeanu
Text: Madalina Corina Diaconu
Anul apariției: 2013
Număr pagini: 24
Format: 21 x 29 cm

 “Legendele Dacilor – Personaje”,  o carte cu poveşti ilustrate şi bandă desenată, pentru copii şi tineret. În premieră pentru banda desenată românească, cartea conţine un joc educativ: cuvinte cheie, ascunse în ilustraţiile din paginile de bandă desenată! 
 

Tipărită în serie limitată, din finanţare proprie, cele 100 de exemplare au fost lansate la East European Comic Con la Palatul Copiilor din Bucureşti, în perioada 30-31 martie 2013. Pentru iubitorii de benzi desenate şi povestiri istorice, Mihai I. Grăjdeanu a sustinut şi o prezentare în cadrul evenimentului menţionat.



De la Herodot şi până în prezent, s-au scris şi s–au spus multe despre Daci! Adevărul rămâne undeva în munţi, în peşterile legendare, în pietrele pline de mister, în baladele populare!  Sunt mai mult decât legende, decât marturii ale istoriei. Sunt în primul rând un reper în timp, cu care ne putem indentifica şi de la care putem învăţa.
Personajele acestor legende, iau viaţă în ilustraţiile si benzile desenate semnate de Mihai I. Grăjdeanu în cartea pentru copii “Legendele Dacilor – Personaje”. Textele legendelor, semnate de Mădălina Corina Diaconu, vin să completeze poveştile în imagini, care aduc, pentru prima dată într-o bandă desenată şi un joc educativ pentru tinerii cititori: găsirea cuvintelor cheie care, aranjate corect, formează o propoziţie, a cărei semnificaţie se regăseşte în textul cărţii.  Acest joc educativ, interactive, face parte din cele trei concursuri ale cărţii.

“Legendele Dacilor – Personaje”, aşa cum spune şi titlul, este o prezentare, pe scurt, a eroilor acestor legende transmise prin viu grai. “La un popor la care vitejia era socotită suprema virtute, nu se putea să nu existe un cult al eroilor, al acelor viteji care îi întrec uneori pe zeii înşişi, devenind, mai devreme sau mai târziu, ei înşişi divinităţi.” spunea cu ani în urmă istoricul Iosif Constantin Drăgan. 
Aceasta este şi intenţia lui Mihai I. Grăjdeanu, de a prezenta, în limbajul ilustratiilor si benzilor desenate, locuri, obiceiuri, oameni şi eroi din munţii şi câmpiile autohtone. Este o abordare care va trece de graniţele cărţii cu text, pe care tinerii o răsfoiesc mai rar, oferindu-le si o lecţie de istorie, dar o lecţie de istorie pe care tinerii să şi-o dorească şi să şi-o insuşească, să-şi caute personajele preferate trecând de la o legendă la alta.

Text: Madalina Corina Diaconu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu